Backoffice

De integratie van AI binnen Klomp

25/7/2024
4
minuten leestijd

Mats Bijdemast (klomp) heeft onderzoek (vanuit de VU) gedaan naar de impact en mogelijkheden van AI voor Klomp. Deze kennis heeft hij met onze collega’s gedeeld door middel van een presentatie tijdens een tweetal toolbox meetings om hen te informeren en inspireren over het gebruik van AI. Vragen als: "Wat is AI?”, "Welke toepassingen heeft het?" en "Hoe kan de kracht van AI worden ingezet binnen Klomp?" werden beantwoord.

Mats startte de presentatie met een introductie van wat AI eigenlijk is. "AI" (afgekort van kunstmatige intelligentie) is technologie die computers in staat stelt om te denken en leren zoals mensen. Het helpt computers dingen herkennen, leren van ervaringen en het oplossen van problemen zonder de hulp van mensen. 

Toepassing van AI binnen Klomp

De meest interessante toepassing voor Klomp op de korte termijn zou Microsoft Copilot zijn. Copilot kan voor meerdere disciplines binnen Klomp ondersteuning bieden, van aanbesteding tot afdeling beheer en onderhoud. Zo zou het de marketingafdeling kunnen helpen bij het schrijven van campagneteksten voor de website of brochures. Het is dan mogelijk om het in een specifieke stijl te schrijven en componenten mee te nemen die je wenst. Een andere mooie toepassing van Copilot zou voor Teams zijn (digitaal of fysiek). Zo kan Copilot notuleren en aangeven wanneer wie aan het woord was.

De huidige AI ontwikkelingen, ook wel GenAI genoemd, kunnen helpen met het makkelijker, sneller en leuker maken van de dagelijkse werkzaamheden. Door middel van een prompt (een instructie die je geeft aan AI) kun je werk genereren aan je persoonlijke AI assistent. Zo kan de AI presentaties creëren, samenvattingen maken van bestaande documenten, trends en patronen in datasets identificeren nog veel meer. De kunst is de prompt te specificeren met de juiste beschrijving, zodat de AI een duidelijk en nuttig antwoord kan genereren.

De uitdagingen van AI integratie

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen. De kwaliteit van data en het beheer daarvan zijn cruciaal; we moeten ervoor zorgen dat we beschikken over hoogwaardige data en deze goed beheren om betrouwbare output van AI te krijgen. Voor een succesvolle AI-integratie in werkprocessen zijn goede planning en compatibele systemen essentieel. Het omarmen van innovatie- en AI-cultuur binnen de organisatie is eveneens cruciaal; hiervoor zijn trainingen voor werknemers nodig om hen handvatten te bieden. Daarnaast blijft regelgeving rondom AI en het waarborgen van data privacy/veiligheid een uitdaging.

Advies voor Effectieve AI-integratie: Pilots, Training en Samenwerking

Het advies om te starten met een effectieve AI-integratie luidt als volgt:

  • Ontwikkel een AI- en data management strategie die aansluit bij de bedrijfsdoelen, zodat we met het hele bedrijf de juiste richting op kunnen bewegen.
  • Start met kleinschalige pilotprojecten om de meerwaarde te tonen en vertrouwen in AI op te bouwen.
  • Faciliteer voldoende training voor medewerkers om AI expertise op te bouwen.
  • Moedig samenwerking tussen verschillende afdelingen aan en integreer AI in bestaande werkprocessen. Ideaal gezien koppel je een persoon met AI-kennis aan een persoon met vakkennis.

Het was een leerzame bijeenkomst die de aanwezigen deed inzien wat AI kan betekenen binnen Klomp.

Bedankt Mats!

Lees verder

Meer nieuwsberichten

Een dag als Dakdekker bij Klomp

Als Dakdekker bij Klomp sta je elke dag met je neus in de frisse buitenlucht en is geen dag hetzelfde. Van grootse projecten in de binnenstad tot renovaties in kleine woonwijken. En dit alles met een indrukwekkend uitzicht. Elke dag weer!

Klomp Veiligheidsochtend: Samen bouwen aan bewust veilig werken

Elk jaar organiseert Klomp een speciale Veiligheidsdag, of in dit geval een ochtend, om stil te staan bij de veiligheid van al onze collega’s. Dit moment gebruiken wij om met zijn allen samen te komen en extra focus te leggen op veilig werken, met als doel het bewustzijn en de kennis over veiligheid op de werkvloer te vergroten.

Ochtend vol ontdekking; inspirerende onboarding bij Klomp

Begin juli vond het onboarding-evenement plaats, dat elk kwartaal georganiseerd wordt. Het evenement duurde een ochtend waarop Ronald Olij startte met een presentatie, Huy Nguyen het projectbezoek bij sportcentrum Caland leidde, en werd afgesloten met een verzorgde lunch om te laten bezinken wat er allemaal is verteld en gezien.